Wie is Felicia?

How puzzling all these changes are! I’m never sure what I’m going to be, from one minute to another.

Alice

Wie is Felicia?

Van kinds af aan was ik enorm leergierig en had een geweldige fantasie. Deze eigenschappen dreven me intuïtief naar het onderzoek toe. Mijn passie voor diverse kunstuitingen – waaronder muziek, schilderen en ijsdansen – gepaard met een waardering voor alles wat afwijkt van de norm tezamen met mijn opleidingen in biologie en psychologie, hebben een specifieke interesse gewekt in de redenen waarom mensen drugs gebruiken. Verder ook waarom ze zich aangetrokken voelen tot een bepaald drug of een bepaalde combinatie van psychoactieve middelen en wat er gebeurt als deze gewoontes hun gezondheid en dagelijks leven nadelig beginnen te beïnvloeden. Toen ik onderzoek deed naar eetstoornissen, leerde ik hoe eetbuien lijken op middelengebruik, omdat ze iemand het gevoel geven dat zij/hij/hen controle heeft over de eigen emoties.

Tijdens het werken met vooral (maar niet uitsluitend) mensen die middelen gebruiken, gokken, of last van eetbuien hebben, bleek al die kennis nuttig te zijn om zij te helpen zichzelf beter te begrijpen en hun beoogde veranderingen te realiseren.

Een neveneffect van mijn werk was dat ik mezelf beter leerde kennen.In mijn sessies geef ik ruimte aan meer dan alleen je middelengebruik, gok- of eetgedrag. Deze gedragingen zijn nooit opzichzelfstaand en kunnen een dekmantel zijn om de dagelijkse stress en confrontaties te ontvluchten. Ze kunnen echter ook voortkomen uit frustraties, verveling, chronische ziekte of trauma. Ook kunnen ze voortvloeien uit de wens om in de maatschappij te passen, om altijd gelukkig te zijn of uit de poging ‘je ideale zelf’ te zijn.

Ik ben van mening dat met het inzicht in jezelf en in je middelengebruik, eet- of gokgedrag de acceptatie komt, en dat er na de acceptatie ruimte voor omarming is. Het omarmen en de liefde voor je ‘onvolmaakte’ zelf en de wereld waarin we leven is waar je kansen begint te zien, waar je begint te zien dat perfectie simpelweg saai is omdat vanaf daar geen ander streven is. Je berusten in het feit dat je soms ongelukkig bent, is een plek waar je geen middelen, spel of ongewenst eten NODIG hebt om doorheen te komen, een plek van waaruit je grotere veranderingen kunt maken.

Mijn visie


Mijn opleiding en ervaring

→ ACT (Acceptance and Commitment Therapy) opleiding, SeeTrue

MSc Psychologie, University of East London, VK

Postgraduate certificate Gezondheidspsychologie, Derby University, VK

PhD Natuurwetenschappen (Magna cum laude), Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Duitsland

Sinds 2014 werk ik in verschillende behandelcentra voor middelengebruik en problematisch gokken en hou ik me bezig met onderzoek hiernaar. Als je meer over mijn werkervaring wilt weten, bekijk dan mijn LinkedIn profiel.

Ik ben lid van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP-nummer: 232780) en werk als psycholoog NIP.

Wil je op de hoogte blijven van mijn aanbod? Abonneer je hier op mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Cliënten vertellen