Stoppen met altijd gelukkig te willen zijn

Alles wat ik wil voor Kerst is stoppen met altijd gelukkig te willen zijn

Zo vaak hoor ik mensen zeggen dat ze altijd gelukkig moeten zijn, altijd goed moeten presteren, enzovoort, en dit heeft iets te maken met de boodschappen die we overal vandaan krijgen in onze maatschappij.

Soms is middelengebruik, van welke soort dan ook, een manier om in een bubbel te stappen waarin deze dingen allemaal waar lijken te zijn. Of op zijn minst een bubbel waarin we niet de pijn voelen dat we niet op al deze manieren ‘perfect’ kunnen zijn. We leven in een wereld die ons aan de ene kant de illusie geeft dat dit mogelijk zou moeten zijn, en ons aan de andere kant volledig ontevreden laat voelen, omdat we nooit aan deze verwachtingen kunnen voldoen.

Vorige maand ging ik naar een tuincentrum en daar waren ze al bezig met de opbouw van een enorme kerstshow. Terwijl ik door de grote hallen liep en de spullen bekeek, voelde ik me meerdere malen verleid om iets te kopen.

Duizenden decoraties en compleet ingerichte ruimtes, waarvan sommige super stijlvol, gaven mij een gevoel van gezelligheid en warmte, een gevoel van rust en genieten van de kerstdagen.

Maar elke keer als ik iets in mijn hand had, zei het andere stemmetje in mijn hoofd: goh, je wilde eigenlijk duurzamer leven, heb je dit echt nodig om te ontspannen en gelukkig te zijn? Wat is geluk eigenlijk? Wat maakt jou gelukkig?

We weten allemaal diep van binnen dat drank, andere drugs, gokken, nieuwe spullen kopen enz. slechts een kortdurend gevoel van geluk brengen. Maar de omgeving maakt het ons niet gemakkelijk en de boodschappen die we krijgen zijn verwarrend. Iedereen kan iets doen voor het milieu, maar kom vandaag alle fonkelende spullen kopen. Is je dag miserabel geweest? Ga wat drinken. Heb je niet genoeg energie voor je volle agenda? Snuif een lijntje en het komt wel goed. Is je leven het hele jaar druk en heb je nooit genoeg tijd voor je dierbaren en voor jezelf? Geen probleem, ga je huis versieren voor het einde van het jaar, met de royaal gedekte tafel en de flessen wijn, en het komt weer helemaal goed. Voor een ogenblik krijg je je illusie van een perfect leven waar je aan tafel zit met familie of vrienden, allemaal gelukkig kijkend maar met de buik overvol van “negatieve gevoelens”.

Ik werd wakker uit de magische wereld met een gevoel van verdriet – ik wil het hele jaar door leven, niet alleen dat ene moment met Kerst of Nieuwjaar. En dat willen we allemaal. Maar de boodschap die we nodig hebben is dat het helemaal OK is om onze pijn, angst, frustratie en de rest ook aan de tafel uit te nodigen. Op die manier kunnen zij meevieren en wij zijn minder bezig ze weg te duwen en kunnen ons echt verbinden met onze medemensen.


Webwinkel


Een reactie op “Stoppen met altijd gelukkig te willen zijn

Reacties zijn gesloten.