Wat is erger

Wat is erger: Een ‘gokprobleem’ of een ‘cocaïneverslaving’?

Iemand zei ooit tegen mij: “Ik had liever een cocaïneverslaving dan dit gokprobleem, want je kunt lichamelijk niet zoveel cocaïne gebruiken om je failliet te laten gaan”.

Mijn eerste impuls was om hem uit te leggen dat dit ook geen goede optie is, en om hem te vertellen over cocaïnegebruikers die ik ontmoette en die wensten dat ze in hun jonge jaren al hun geld hadden verloren en dus gedwongen waren geweest om lang geleden te stoppen met gebruiken en nu in goede gezondheid waren.

Onze grenzen rond alles wat we doen zijn zeer individueel en helemaal niet in beton gegoten – ze kunnen veranderen met de tijd of de context.


Als ik met andere oren luisterde naar wat deze persoon eigenlijk zei, hoorde ik dat ZIJN grenzen rond het cokegebruik meer bescherming boden tegen financiële schade (en ze beperkten ook de gezondheidsschade), omdat hij maar twee keer per maand snoof), terwijl hij weinig grenzen had rond zijn gokken. Dus de “volgende dag-blues” na een coke-avond waren genoeg om tenminste twee weken tussen die binges te laten, en dit voelde als een echte keuze. Maar als het om gokken ging, leek hij op de automatische piloot te leven zonder enige keuze.


De vraag waarmee je je moet bezighouden (als therapeut) is volgens mij niet wat erger is, ook niet waarom onze grenzen verschillend zijn als het gaat om verschillende dingen die we doen (tenzij je ook een onderzoeker bent).

Grenzen liggen niet alleen binnen onszelf – dus het gaat niet slechts om het verbeteren van onze veerkracht, coping-mechanismen, frustratietolerantie etc. Ze zitten ook in onze samenleving, in de mensen om ons heen, in onze activiteiten, onze identiteit, onze kijk op onszelf en op de wereld, om er maar een paar te noemen.


Op dit moment wil ik me bezighouden met drie andere vragen:

Wat willen mensen van hun dagelijks leven en voor hun toekomst?

Wat helpt hen om hun grenzen rond bepaalde activiteiten aan te passen om het meeste te halen uit wat ze willen?

Wat helpt mensen om hun grenzen te bewaken als ze die eenmaal gesteld hebben?


(De afbeeldingen in deze blogpost zijn variaties van mijn eigen schilderij De Stad).