online-tools_nl

Online hulpmiddelen

Beeldbellen met BigBlueButton

Ik gebruik BigBlueButton (BBB) voor beeldbellen voor individuele gesprekken en ook voor groepen. Zo kunnen we comfortabel en veilig met elkaar praten, samen presentaties of het eigen scherm bekijken, aantekeningen maken of zelfs schetsen.

Wat heb ik nodig om BBB te gebruiken?

BigBlueButton draait volledig in de browser. Dat betekent dat je geen app of programma hoeft te installeren. Je kunt BBB gebruiken met elk apparaat waarmee je websites kunt bekijken. Je hoeft geen account aan te maken, ik stuur je een link die je naar het juiste adres brengt. Daar hoef je slechts een naam in te voeren (hoeft niet de echte naam te zijn) en op “Toetreden” te klikken en je bent binnen.

Opmerkingen en aanbevelingen

  • Nadat je op “Toetreden” hebt geklikt, krijg je eerst een bericht te zien dat je op toestemming moet wachten. De moderator (ik) moet elke deelnemer afzonderlijk toelaten om ervoor te zorgen dat niemand een kamer kan “binnensluipen” terwijl een sessie aan de gang is.
  • Er is een “Echo Test” aan het begin van elke sessie. Deze test gewoon of je microfoon werkt en is aangesloten voordat je deelneemt. Je browser kan ook om toestemming vragen om de microfoon te gebruiken (en welke microfoon, als er meer dan één is aangesloten). Ga hiermee akkoord.
  • Je videocamera is meestal in het begin uitgeschakeld. Je moet klikken op het kleine camera-icoontje onderaan, zodat ik je kan zien. Je browser kan om toestemming vragen om de camera te gebruiken. Ga hiermee akkoord.
  • Ongeacht de provider vereist videobellen een stabiele netwerkverbinding en een bepaald datavolume. Het is dus vaak niet alleen goedkoper maar ook van betere kwaliteit als je via een stabiele WIFI belt dan via mobiele data.
  • Meer informatie vind je in de videohandleidingen en FAQ van de ontwikkelaars.

Gedeelde documenten via mailbox.org

Als de functies voor aantekeningen en schetsen binnen een BBB-sessie niet voldoende zijn, kan ik samen met je werken aan documenten in het online office van mailbox.org. Je hebt hier geen gebruikersaccount voor nodig en krijgt van mij een link naar het document. Het online office draait ook volledig in de browser, dus je hoeft geen programma’s te installeren, en het werkt op elk apparaat waarmee je websites kunt bekijken. Aan het einde van een sessie kun je het document zelf downloaden.

Berichtendiensten/Messenger-Apps (Signal und Threema)

De twee messengers die ik gebruik draaien op elke smartphone en zijn heel gemakkelijk te gebruiken. Signal is gekoppeld aan een telefoonnummer en werkt daarom niet op tablets die geen mobiele dataverbinding hebben. Signal heeft echter ook apps voor de pc of laptop, maar die moeten eerst aan het mobiele apparaat worden ” gepaird”. Threema draait alleen op mobiele apparaten maar daar heb je geen telefoonnummer voor nodig. Dit betekent dat het ook werkt op tablets die alleen via WiFi toegang hebben tot internet, en dat je andere mensen niet je telefoonnummer hoeft te geven.

Zie mijn Signal en Threema contact gegevens hier.

Hoe veilig zijn deze online hulpmiddelen?

E-Mail

Mailbox.org gaat zelfs verder dan de eisen van de AVG, en heeft ook een uiterst solide beveiligingsconcept. Maar in het algemeen is e-mail geen bijzonder veilig medium. Niet alleen kunnen de beheerders van alle betrokken e-mailservers elk bericht lezen, maar afhankelijk van de beheerder en de instellingen van de server zijn e-mailberichten ook niet tijdens het verkeer beveiligd. Veel beheerders van gratis e-maildiensten evalueren automatisch wie met wie contact heeft (of zelfs de inhoud van berichten) om gerichter reclame te kunnen versturen. Daarom raad ik aan geen gevoelige gegevens in e-mails te zetten en liever andere contactmogelikheden te gebruiken.

Signal und Threema

Beide messenger-apps die ik gebruik zijn onlangs door een onafhankelijke instantie gecontroleerd en veilig bevonden (Signal, Threema). De berichten zijn veilig versleuteld en kunnen niet door de beheerder worden gelezen. Beheerders verzamelen geen gebruikersgegevens en hebben in veel gevallen ook geen mogelijkheid daartoe. Met Signal kunnen gesprekken ook zo worden geconfigureerd dat alle berichten na een bepaalde tijd automatisch worden verwijderd.

Gedeelde documenten via mailbox.org

De documenten in het online office zijn veilig versleuteld en de mailbox.org medewerkers hebben ook geen toegang tot hun inhoud. De verbindingen met de server zijn ook altijd versleuteld. Behalve ik kan alleen jij toegang krijgen tot de documenten (tijdens een sessie, wanneer ik je de link ernaar stuur), en na de sessie beëindig ik de vrijgave.

BBB

BigBlueButton versleutelt altijd alle gegevensverbindingen met methoden die algemeen als zeer veilig worden beschouwd (details hier – Engels). De software is open source. Dit betekent dat iedereen die kennis van zaken heeft kan controleren of hij correct werkt en precies doet wat hij zou moeten doen. Wanneer beveiligingsproblemen worden gevonden, worden deze meestal vrij snel openbaar gemaakt. Op dit moment (januari 2022) zijn er geen grote problemen bekend.

Mijn server is ingesteld om alleen de minimaal noodzakelijke gegevens te bewaren en staat geen opnames van sessies toe. Dus behalve de deelnemers kan niemand zien of horen wat er tijdens de sessies gebeurt, ook de beheerder niet.

BBB wordt ook niet beheerd door een centrale server, maar er zijn veel verschillende onafhankelijke aanbieders van servers. Er is dus geen centrale dienst die zou kunnen proberen de gegevens van alle gebruikers te verzamelen, en ik kon zelf de aanbieder kiezen. Vooral aanbieders van BBB haalden zeer goede resultaten in een test van de Berlijnse BfDI (Duits), in tegenstelling tot de meeste andere diensten voor videoconferenties/beeldbellen. Met de beheerder van mijn server heb ik direct kunnen bespreken welke instellingen het meest veilig zijn.