Angst en opwinding

Angst en opwinding zijn als de neus en de staart van een skateboard

Het heeft iets opwindends en bevredigends om je grenzen te overschrijden, moedig te zijn en uitdrukking te vinden voor wat je in je lichaam voelt. Het gaat goed als je met genoeg gezond verstand wat kalmte in de waanzin kunt brengen, als je de signalen van je angst serieus kunt nemen wanneer je op het punt staat te ver te gaan en iets stoms te doen, als je jezelf van roekeloosheid terug kunt brengen naar moed en de gezonde dosis adrenaline. Maar er is ook dat punt waarop de angst je doet verstijven en elke uitdaging uit de weg gaan.

We hebben dus een groot spectrum van (vrij dicht bij elkaar liggende!!) gevoelens tussen angst en opwinding: volledige bevriezing, structureel vermijden, de zachte, langzame uitdaging met een minimum aan risico’s die enig plezier geeft, de opwinding en het nemen van risico’s tot een beheersbaar niveau dat ons een boost adrenaline geeft, en de hoge shot adrenaline die komt met de prijs van een of andere vorm van schade. Iedereen heeft meer of minder van al deze gevoelens (en alles daartussenin). En we gaan er allemaal voortdurend mee om op een manier die ergens tussen acceptatie en (illusie van) controle in ligt, meestal eerder aan de controle kant van het spectrum: uitdagingen bewust uit de weg gaan, overdreven beschermend zijn, drinken om het ongemak de kop in te drukken en angstopwekkende situaties aan te gaan, wat coke gebruiken om de verlammende gedachten te stoppen en een groter risico te nemen, of zelfs overdrijven met de coke (of voor dezelfde doeleinden overdrijven met zichzelf ompraten tot een overmoedig “superpersoon”) wat eindigt in extreme risico’s nemen en zelf schade oplopen.

Het gaat vaak om het afwijzen, verminderen of verdoven van een soort gevoelens die we nutteloos en negatief vinden.

Als je ooit geprobeerd hebt om te leren skateboarden – zoals ik op deze foto doe – weet je dat dit soort gedrag niet veel helpt. Helemaal niet doen helpt duidelijk om geen blauwe plekken of botbreuken te krijgen, maar niet om te skaten.

Je angst wegnemen met drinken zou je op het board kunnen krijgen, maar zelfs een kleine hoeveelheid alcohol die je tijdens het lopen niet eens opmerkt, zal je evenwicht op het board onvoorspelbaar maken. En dan word je of nog angstiger, of je valt op je neus terwijl je blijkbaar helemaal niets doet.

En de coke (of je anderszins gewekte overmoed)? Die zou kunnen helpen om wat snelheid op het board te krijgen en te besluiten de een of andere moeilijkere beweging te vroeg te proberen. Maar je bewegingen gaan onbeheerst aanvoelen, je gaat geen geduld met je lichaam hebben en je zult uiteindelijk domme risico’s nemen voordat je lichaam de vaardigheden heeft geleerd die je daarvoor nodig hebt.

Foto: Alex Heidebrecht

En zelfs zonder de drank of de coke zou het precies hetzelfde kunnen gebeuren als je niet luistert naar de emotiegolven die heen en weer tussen angst en opwinding gaan. De fijne veranderingen in je ervaring van die zeer vergelijkbare gevoelens zijn de leidraad die je nodig hebt voor een stabiele, gecontroleerde en veilige maar uitdagende rit (en val!) op en van je board – ongeacht het niveau van je vaardigheden.


Vriendschap sluiten met je gevoelens is alsof je ze uitnodigt om samen met jou op het board te balanceren: in plaats van je energie te verspillen aan pogingen om de angst weg te duwen of toe te geven aan zijn overzorgen en stoppen met skaten, laat je het gewoon bij je en concentreer je je een tijdje op de “risico-nemende staart” (of neus). Als je een stap te ver gaat zal de angst de andere staart/neus naar beneden duwen en je skateboard weer in balans brengen. Op dezelfde manier wanneer de angst je niets lijkt te laten proberen gaat het erom je opwinding op het skateboard uit te nodigen en zachtjes naar zijn kant te leunen.


Het leven is een dans en zonder ALLE onze gevoelens zijn we uit balans.

Hoe leer je ruimte te maken voor, te luisteren naar en vriendschap te sluiten met al je ‘negatieve’ gevoelens? Kom naar mijn praktijk voor een kop koffie en zie wat ik al doe.


En ik zal je er nog meer over kunnen vertellen als ik beter ben in skateboarden en daarbij mijn angst en opwinding in evenwicht kan houden 🙂