Cine e Felicia

How puzzling all these changes are! I’m never sure what I’m going to be, from one minute to another.

Alice

Cine e Felicia?

Curiozitatea și imaginația bogatǎ m-au caracterizat deja din copilarie și m-au îndreptat intuitiv spre cercetare. Pasiunea pentru diverse forme de artǎ (muzicǎ, picturǎ, dans pe gheațǎ) împreunǎ cu o apreciere a lucrurilor care deviazǎ de la normǎ precum și studiile universitare în biologie și psihologie au trezit un interes pentru a înțelege de ce cineva consumǎ substanțe psihoactive. De asemenea, sǎ înțeleg de unde se nasc preferințele specifice pentru o anumitǎ substanțǎ sau o anumitǎ combinație dar nu pentru altele și ce se întamplǎ cand aceste obișnuințe ajung sǎ-și puna amprenta pe sǎnǎtate și viata socialǎ.

Lucrȃnd cu consumatori de substanțe psihoactive și jucǎtori de noroc în tratament, toate aceste cunoștințe s-au dovedit utile pentru a ajuta pe cineva sǎ se înțeleagǎ pe sine și sǎ facǎ schimbǎrile pe care și le-a propus.

Efectul ‘secundar’ al ședințelor psihologice cu clienții a fost dezvoltarea unei noi perspective în persoana mea proprie.


În ședințele psihologice ofer spațiu nu numai pentru discuții referitoare la consumul tǎu de alcool, alte droguri sau jocuri de noroc, pentru cǎ acestea nu vin niciodata singure. Aceste obișnuințe pot sǎ fie un mod de a face fațǎ sau de a eluda stress-ul si problemele zilnice, frustrarea, plictiseala, bolile cronice, pierderile de orice naturǎ, evenimentele traumatice. Totodatǎ aceste obișnuințe pot sa fie o exprimare a dorinței de a te integra in societate, o dorințǎ de a fi tot timpul fericit sau o încercare de a deveni idealul tau de ‘persoanǎ perfectǎ’.

Eu consider cǎ înțelegerea de sine și înțelegerea consumului personal de substanțe psihoactive sau a practicǎrii jocurilor de noroc este primul pas spre acceptarea lipsurilor și a eșecurilor personale și a lumii în care traim. Cǎci, dincolo de acceptare este loc pentru îmbrǎțișare. Îmbrǎțișand si iubind sinele tǎu ‘imperfect’ și lumea înconjurǎtoare atingi stadiul în care începi sǎ vezi șanse, începi sǎ vezi cǎ perfecțiunea e – sincer vorbind – plictisitoare, pentru cǎ de acolo nu mai existǎ nici un drum pentru dezvoltare spre mai bine.

A fi în pace cu momentele în care ești nefericit e o stare în care nu vei mai avea NEVOIE de o substanțǎ sau un joc ca sǎ le depǎșești, o stare în care poți începe sǎ realizezi mari schimbǎri.

Concepția mea


Studii, experienta profesionala si afilieri profesionale

Master Psihologie, (Distinction), University of East London, Marea Britanie

Postgraduate certificate Psihologia Sanatatii, Derby University, Marea Britanie

Doctorat (Dr. rer. nat.) Biologie (Magna cum laude), Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Germania

Din 2014 lucrez in diferite centre de tratament pentru consum problematic de alcool, alte droguri sau jocuri de noroc. Daca vrei sǎ afli detalii despre experiența mea profesionala viziteaza profilul meu pe LinkedIn.

Sunt membru al Nederlands Instituut van Psychologen (Numǎr NIP: 232780)